Elektrik Devre Laboratuarı – Giriş Dokümanı
Elektrik Devre Laboratuarı için oluşturulan google classroom sayfaları
Orgun Ogretim:
https://classroom.google.com/
Ikinci Ogretim:
https://classroom.google.com/
Not Dağılımı
Bu dersin not dağılımı aşağıdaki tabloda belirtildiği gibi olacaktır. Aynı zamanda, “Lab Performansı” bölümü laboratuvar dersleri sırasında deneylerle ilgili kısımlardan alınan puanların toplamıdır (Ör: Ön Hazırlık, Lab raporları, deneylere katılma ve deney sırasındaki performans).
Final |
50% |
---|---|
Vize |
20% |
Lab Performansı |
30% |
Total |
100% |
“Lab Performansı”, kendi içinde Ön Hazırlık (%30), Lab içindeki performans (sorulara yanıt verme, deneyleri yapabilme becerisi) (%30), Lab Raporları (%40) olarak notlandırılacaktır. Deneylere katılmayacak olan biri direkt olarak bu kısımlardan puan alamayacaktır.
Ön Hazırlık
Deneylerin “Ön Hazırlık” kısımları, ön bligi ve deneyin yapılışı kısımlarından hemen önce her lab föyünün başında bulunur. Ön hazırlık, deneyden önce tamamlanması gereken bölümlerdir. Ön Hazırlık`ı tamamlamayan öğrenci deneyi yapmakta, ölçümleri almakta ve bunun arkasındaki mantığı kavramada zorlanacaktır. Bunun nedeni, ön hazırlıkta yapacağınız hesapları, simulasyonları, deneyi yaparken kullanacak olmanızdır. Yapılan ön hazırlıklar, her deneyin başında araştırma görevlisi hocanıza teslim edilecektir. Geç teslimler veya özel durumlar için hocanızla önceden görüşmeniz tavsiye edilir.
Lab Raporları
Dönem boyunca, her deneyden bir sonraki deneye kadar lab raporları hazırlanması gerekmektedir. Birsonraki deney başlamadan Lab Raporunu araştırma görevlisi hocanıza teslimediniz. Lab Raporlarını hazırlamak için aşağıdaki taslak izlenmelidir:
· Başlık sayfası olmalıdır. Başlık sayfasında aynı zamanda isim, soyisim ve okul numarası bulunmalıdır.
· Deneyin Yapılışı kısmını, raporda bahsederken, teorik olarak neler yapılması gerektiğini anlatmak yerine, deney sırasında neler yaptığınızı olabildiğince teknik terimler/anlatımlar kullanarak oluşturabilirsiniz.
· Elde ettiğiniz sonuçlarınızı, mümkün olduğunca tablo ve grafiklerle ifade etmeye çalışın.
· Kullandığınız, yararlandığınız denklemleri de ekleyiniz.
· Ön bilgi veya teori kısımlarını gerekmedikçe lab raporunuza koymayın. Lab raporunun bir amacı da deney sırasında yaptıklarınızın bir listelenmesi ve bunların karşılaştırmalarının yapılarak sonuçların tartışılmasıdır. Sonuçlar beklenildiği gibi çıkmasa bile bunların neden beklenilen sonuçlara yakın çıkmadığının açıklanması da bazen konunun kavrandığını gösteren bir durumdur. O nedenle, sonuçların tartşılması belki de raporun en önemli kısmıdır.
· Deney sırasında bütün ölçümlerinizi kaydetmeniz için bir A4 kâğıdı veya bir defter bulundurmanız gerektirmektedir. Deney sonunda sonuçların bulunduğu sayfayı lab sorumlusu hocanıza gösterip imzalatınız. İmzalatılan bu sayfayı lab raporunuzun son sayfası olarak raporunuza ekleyiniz.
· Eğer deneyde herhangi bir teoriden bahsediliyorsa ya da teknik bir bilgiden, bu durumda denklemleriyle beraber veya destekleyici referanslarıyla bahsedilmelidir. Bu teoriler, özellikle deneyin ön hazırlık kısmını tamamlamanıza yardımcı olacaktır.
Katılım
Laboratuvar derslerine katılmak mecburidir. Mazeretli olması halinde, öğrenci deneylerden birini online olarak yapılacak haftalardan belirlenen birinde gerçekleştirebilecektir. Mazeretler, üniversite onaylı resmi gerekçelere (rapor, resmi izin (spor veya teknik amaçlı laboratuvarda bulunulmayan durumlarda)) dayandırıldığı takdirde geçerlidir. Bu dersi daha önceden alıp kalanlar da deneyleri tekrardan yapmak durumundadır.
Malzemeler
Özellikle deney malzemelerinin birçoğu size temin edilecektir. Fakat, Breadboard, dijital el multimetresi ve bazı sık kullanılan dirençler, indüktörler ve kapasitörlerin (Deneylerde kullanılanlar sık kullanılan değerlerden seçilmeye çalışıldı) sizin tarafınızdan satın alınması deneyleri istediğiniz zaman yapabilmenizi ve buna ek olarak tüm lisans öğreniminizde diğer dersleriniz için de kullanılabilir olacaktır. O nedenle, bu malzemeleri öğrencinin kendinin temin etmesi önemlidir. Deneyleri önceden tamamlayıp deney sırasında sonuçları gösterip sonuç kağıdına imza alınması da bir seçenektir, öğrencinin zamanını daha verimli kullanması açısından tavsiye edilebilir. İletişime geçmesi durumunda laboratuvardaki cihazların kullanılması sağlanacaktır.
Haftalık Laboratuvar Programı
Dönem boyunca 6 adet deneyiniz olacaktır. 2.haftada ilk deneyle deneyler başlayacak. İlgili programı dersi veren sağlayacaktır. Deney grupları 2`şer kişi olacaktır. 2.haftaya gelirken deney partnerinizi ayarlayınız. Gruplar için bir ayarlama yapılmayacaktır. Direkt olarak deneylere geçilecektir. Deneyi sorunsuz yapabilmek için olmazsa olmazımız;
· Deney Föyünü okuyarak deneye gelmek
· Her masaya en az bir adet deney föyü getirmek (Bu, kontrol edilecektir!!!)
Anlamadığınız bir labı kurmaya,ölçmeye çalışmayın. Ön hazırlığınızı yapın, anlaşılmayan kısımları sorun, daha sonrasında neler yapmanız gerektiğini anladıktan sonra deneye başlayınız.
Laboratuvarda Güvenlik Önlemleri
KESİNLİKLE laboratuvarda elektrik aletleri kullanılırken YAPILMAMASI gerekenler:
· DC güç kaynağının çıkışlarını kesinlikle toprak`a (ground) bağlamayınız.
· Bütün devre ve cihaz bağlantılarını yaptıktan sonra cihazları açınız (ON konumuna getiriniz).
· Cihazlarda, kolay bilinmesi açısından kırmızı kablolar pozitifi, siyah kablolar toprağı (ground) temsil eder.
· Özellikle yüksek voltaj verebilecek voltaj kaynaklarını kesinlikle vücudunuza bağlamayınız veya vücudunuzdan geçip toprağa gidecek şekilde bir bağlantı yapmayınız. Eğer bu durumda bir şekilde toprakla bağlantınız olursa, yaralanmanız söz konusu olup ciddi hasarlara maruz kalabilirsiniz.
· Elektrik Devreleri Laboratuvarı`nda sıvı (içecek, su, kimyasallar, vb.) bulundurmanız yasaktır. Dolayısıyla bir şeyler yiyip içmek kesinlikle yasaktır.
· Elektrik Devreleri Laboratuvarı`na terlikle gelmek güvenlik sebebiyle yasaktır.
· ÖNEMLİ UYARI: Elektrik çarpılması veya elektrik şoku durumunda durumu yaşayan kişiye dokunmayınız ve taşımaya, hareket ettirmeye çalışmayınız. Bazı durumlarda şok insanları yerinden fırlatabilir. Bazı durumlarda da çarpılmanın kaynağı olduğu voltaj kaynağına yapıştırabilir. Bu durumlarda, olayı fark etmeniz durumunda hemen o sırada lab dersi ile ilgilenen kişiye/kişilere haber veriniz. Bu nedenle, unutmayınız ki, laboratuvardaki güvenlik herkesin sorumluluğundadır.